Fahéjas fánkkarikák
1.5 dl tej, 1tojás, 5 dkg olvasztott vaj, 2 ek. porcukor, 0,5 kk.só, 45 dkg fehér liszt, 0,5 tk. őrölt fahéj, 1 csomag instant élesztő
A kenyérsütő tartályba tegyük a hozzávalókat a megadott sorrendben. Állítsuk a programot dagasztásra. Ha a dagasztás befejeződött,borítsuk a tésztát lisztezett felületre. Finoman gyúrjuk át.
Nyújtsuk ki a tésztát 1-2cm vastagra. Egy nagy fánkszaggatóval vagy pogácsaszaggatóval és szaggassunk köröket. Közepét kis pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A tésztát lazán takarjuk le és hagyjuk még kelni 30 percig.
Mélyebb serpenyőben forrósítsunk olajat és 3-4 fánkot süssünk csak egyszerre. Amint aranybarnára sültek fordítsuk meg. Papírtörlőn csöpögtessük le.
3ek. kristálycukrot 1ek. fahéjjal elkeverünk és ebben forgassuk meg a meleg fánkokat.
Megjegyzés : Én kézzel gyúrtam be a fánktésztát, nem géppel és 2.5 dkg friss élesztőt használtam hozzá. Ebben az esetben egy kevés kis tejben kis cukorral felfutattam az élesztőt. A többi hozzávalót pedig egy tálban összekészítettem. A begyúrt tésztát kétszeresére kelesztettem.
Ügyeljünk arra, hogy a sütésnél az olaj ne legyen túl forró, mert akkor sötétek lesznek a fánkok. Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
Nekem 15 db fánk lett belőle. Lekvárba mártogatva fogyasztottuk.
|
A recept tökéletes, nekem elsőre sikerült, finom lett és szép. Köszönöm