Hozzávalók : 1 kg liszt, 50 dkg margarin, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 1 kis dobozos kefír, 5 dkg só, bors ízlés szerint, 2 – 3 dl tej ( amennyit a tészta felvesz ! )
50 dkg apróra vágott tepertő
+ 1 tojás a lekenéshez
Az élesztőt egy kevés langyos tejjel felfuttatjuk. A többi hozzávalóból ( a tepertő kivételével ) a meleg tej fokozatos hozzáadásával egy laza kelt tésztát gyúrunk. Majd az összedolgozott tésztát fél órát kelesztjük. Ezután a tésztát téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagságúrakinyújtjuk.
Erre az apróra vágott tepertőt egyenletesen elosztjuk. Ezután a tésztát két oldalról egymásra hajtjuk. Ezt a tésztát 45 fokos szögben magunk felé fordítjuk és újra kinyújtjuk, és egy dupla hajtást csinálunk. Úgy mint a leveles tészta készítésénél is. Itt meg tudod nézni :
Ezután fél órát ismét pihentetjük, majd újra egy szimpla és egy dupla hajtást csinálunk. Majd egy ismételt fél órás pihentetés után kinyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, egésztojással lekenjük, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsin 200-220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A képen látható nagy méretű pogácsábólkb. : 25 darab
Nagymamám születésnapi party-ra készítettem el ezt a receptet. A családom oda volt érte, nem győzték dícsérni. Nagyon szépen köszönöm a receptet! Szuper ez az oldal!
Evamano
2011.05.14. 11:49
husika
Szia Andi.
Megcsináltam és tényleg működik!!!! Sok receptet kipróbáltam már de ez viszi a prímet. Köszi
Megcsináltam nagyon finom lett. Egyetlen bajom az votl h borzasztó sok időt vett igénybe a hajtogatás és a kelesztés, nem szeretek várni sütés közben :D De ettől függetlenül nagyon finom. Én úgy csináltam h a tepertő felét ledaráltam és belegyúrtam a tésztába és csak a másik felét szórtam rá a recept szerint.:)
A hétvégén megcsináltam a tepertős pogit, nagyon fini lett. Csak nem tudod, hogy 1-2 miért dőlt el, mert én kisebbeket sütöttem. Nagyon jó az oldalad, gratulálok hozzá. Üdv:Andi
Meg csinálta én is de most csináltam elöszőr leveles tésztát ,nagyon finom lett de nem lett leveles .Mit rontotam el??Nem tudom 3+ szór fél órát pihentettem ,mindig meg kentem ,nem tudom .A gyakorlat ??majd Többször csinálok addig mig nem sikerül..De amúgy nagyon fincsi
Ma elkészítettem a pogácsát, hát mondhatom tökéletesen ezt a receptet kerestem ! Szuper jó ! , pedig nem volt itthol kefirem, és csak meleg tejjel állítottam össze a tésztát. Ezt a hajtogatást még eddig nem is hallottam ! Mindenkinek ajánlom az oldal receptjeit ! Már többet kipróbáltam, és minden jól sikerül ! Köszi !!!
Milyen vastagságú tésztát kell nyújtani a kiszúráshoz? Nagyon jók a receptjeid, gratulálok.
Szia! Nem szabad vékonyra nyújtani, 3 - 4 cm vastagságban szaggathatod nyugodtan. Attól függ mondjuk, hogy mekkora pogácsákat szeretnél. Üdv. : Andi
2010.01.20. 18:35
Marta Porteleki
Szia Andi! Megsutottem a pogacsat, mondhatom nagyon, nagyon szepek lettek. Ebbol az adagbol, a legnagyobb szaggatoval lett 32 db, hatalmas pogacsa! Meg a ferjem nem kostolta, imadja a tepertos pogit, de idaig meg nem sutottem. Szerintem ezutan mar fogok! Nagyon koszonom ezt a szuper receptet!
2010.01.09. 15:33
lenka1
Ezt én is ki fogom próbálni, nagyon gusztusosan néz ki , a férjem pedig naaagy töpörtyűpogácsa imádó.
2010.01.06. 10:35
V.O. Mária
Szia Andi!
Köszi a receptet !
Szuper lett!! Fél adagot csináltunk, és az eredetinél 5 dkg-val kevesebb margarint tettünk hozzá. Beírom a végleges receptjeim közé!!! Azt hiszem hamarosan ismételünk.
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi
Szia Andi! Szerinted előző nap megcsinálhatom úgy a pogit,hogy másnap reggel csak nyújtom és sütöm? Köszi.