Mákos sárgarépa koszorú
Hozzávalók : 15 dkg margarin, 17 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja + ½ leve, csipet só, 4 tojás, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg liszt, 15 dkg darált mandula vagy mogyoró, 10 dkg darált mák, 1 cs. sütőpor.
A puha margarint a cukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal és -lével, csipetnyi sóval habosra keverjük. A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, és addig keverjük tovább, amíg egészen világos masszát nem kapunk. A reszelt sárgarépát beleszórjuk. Ezután a liszt, a darált mandula, és a mák kerül bele. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk. Egy gyümölcskenyérformát kibélelünk papírral, és a tésztával megtöltjük. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, majd a tepsit a sütőbe toljuk, 15 perc múlva 160-170 fokra visszavesszük, és kb. 40 percig sütjük még. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és csak azután szeleteljük fel, porcukorral díszíthetjük.
Én egy csatos, kuglófbetétes 26 cm –es tortaformában sütöttem, amit margarinnal kentem ki. A 17 dkg porcukorból 5 dkg –ot a fehérjéhez tettem.
A recept a No salty oldaláról, Szeva receptje.
|
Sziasztok! Csak ajánlani tudom a receptet. Mióta először megcsináltam, sikere volt, és azóta akit szeretek, ezt sütök, ha jön vendégségbe. A mák, a sárgarépa és a narancs ízei jól harmonizálnak egymással, és azért is szeretik a vendégek, mert ez nem a megszokott hagyományos süti, és nagyon finom. A sütőporból egy csomaggal teszek rendszerint (a receptnél nem volt világos, hogy egy csipet, vagy egy csomag). Jó étvágyat annak, aki ezt választja.
tsillag