Habkönnyű almás sütemény
Hozzávalók a tésztához : 50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 3 tojássárgája, 3 – 4 evőkanál tejföl, egy csipet só, 1 csomag sütőpor, reszelt citromhéj
A töltelékhez : 1.5 kg alma, 3 dkg margarin, 10 dkg porcukor, ½ csomag vaníliás pudingpor, 3 tojásfehérje
A tészta elkészítése : A liszthez keverjük el a sütőport, és a többi alapanyagot hozzáadva gyúrjunk belőle tésztát. A tészta 2 / 3 része lesz a süti alja, ezt tegyük a hűtőbe. A maradék 1/3 része reszelve lesz majd a tetejére, ezt a mélyhűtőbe tegyük be, mert csak fagyott állapotban tudjuk majd lereszelni.
A töltelékhez az almát hámozzuk meg, és szeleteljük fel. A margarinnal, és a cukorral pároljuk félpuhára. A pudingport kevés vízzel elkeverjük, az almához öntjük és picit besűrítjük. Hűtsük langyosra.
A tojásfehérjét verjük fel, de ne túl keményre, és óvatosan forgassuk bele az almát.
A hűtőben tárolt tésztát sütőpapíros tepsibe nyújtjuk, erre tegyük rá a langyosra hűlt tölteléket, és a fagyasztott tésztát nagyobb lyukú reszelővel reszeljük rá a tetejére.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon süssük készre, a tetejét is hagyjuk egy kicsit megpirulni. Tálaláskor fahéjas porcukorral tálaljuk.
34 * 26 cm-es tepsiben készült.
Ez a nagyon finom, tényleg habkönnyű almás süti Citromhab oldalán tetszett meg.
|
Kedves Andi!
Negyedik éve sütöm az almás pitédet, mert egy nagyon kedves ismerősöm elküldte részemre a recepted. Ez a legfinomabb almáspite, amit valaha sikrült kipróbálnom. A családot nagy nehézségek árán tudom csak távoltartani a meleg pitétől, időnként marad egy-egy szelet a teljes kihűlésig :) . Nagyon köszönjük ezt a remek almás pitét!!!