Ostoros kalács
Hozzávalók a tésztához : 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 3 tojássárgája, 3 – 4 dl tej, 2 evőkanál étolaj, 3 kanál kristálycukor, csipet só
A tészta elkészítése : az élesztőt kevés langyos tejjel futassuk fel, és a hozzávalókból dagasszunk egy lágy tésztát. Kb. fél órát kelesszük.
A krém elkészítése : 25 dkg margarin, 20 dkg porcukorral gépi habverővel keverjük ki, adjunk hozzá 2-3 evőkanál kakaóport, majd a 3 tojásfehérje felvert habját is.
Ha a tésztánk megkelt osszuk el 6 felé, egyesével nyújtsuk ki őket vékonyra, téglalap alakúra, kenjük meg őket a kakaós krémmel, tekerjük fel, és 3 – 3 –at fonjuk össze. Helyezzük a kalácsokat zsírozott, lisztezett tepsibe. ( kb. 37 * 25 cm ) Pár percet még a tepsiben is keleszthetjük. Sütés előtt kenjük le tojással, majd sütés közben még egyszer átkenhetjük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük kb. 10 percig, majd takarékon további kb. 25 percig.
Tipp : Fahéjjal is elkészíthető.
|
Köszönöm szépen! Tökéletes a recept, nagyon ízlett mindenkinek. Igaz, én a dagasztást és kelesztést kenyérsütő gépben végeztem, addig is tudtam csinálni mást. Egyáltalán nem volt ragadós a tészta, jól lehetett nyújtani. A krémbe én nem tettem fehérjét, hanem vékonyan megszórtam darált keksszel. Sütőpapírral, gyümölcskenyér formában sütöttem, csak a papírvékony részeken folyt ki, de nem vészesen. (Vigyázni kell a nyújtásnál.)