Pudingos - tejfölös sütemény
Hozzávalók a tésztához : 6 tojás, 18 dkg kristálycukor, 15 dkg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 1 dl víz, 0.5 dl olaj, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaópor, 1 csipet só, pár csepp citromlé vagy ecet
A pudinghoz : 2 csomag vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 6 evőkanál kristálycukor
A tetejére : 80-90 dkg tejföl ( 2 nagy doboz, vagy 4 kis doboz ), 5-6 evőkanál porcukor, fahéj
Elkészítés : a pudingport keverjük csomómentesre egy kevés tejjel, és a cukorral. A többi tejet forraljuk fel, a szokásos módon készítsük el a pudingot. Hagyjuk langyosra hűlni.
A liszteket, a sót, és a sütőport keverjük össze. Gépi habverővel a tojássárgájákat a cukorral keverjük habosra, kisebb részletekben adjuk hozzá a vizet, és az olajat is, majd fakanállal apránként adjuk hozzá a lisztes keveréket, és dolgozzuk össze a masszát.
A tojásfehérjékből verjünk kemény habot,mikor már habos, adjuk hozzá a citromlét, és azzal még verjük 1-2 percig. A habot óvatosan keverjük hozzá a masszánkhoz!
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A tészta felét ( de inkább egy kicsit többet ) öntsük sütőpapíros tepsibe. A tészta másik felébe szitáljuk bele a kakaóport, és csurgassuk rá a tepsiben lévő tésztára, és villával kissé márványozzuk meg. ( körkörös mozdulatokkal keverjük egy kissé össze a két tésztát )
A langyosra hűlt pudingot kanalazzuk egy teáskanállal a tészta tetejére.
Tegyük be az előmelegített sütőbe, és 5 perc múlva mérsékeljük a lángot 180 fokra, majd kb. 25 – 30 perc alatt süssük készre, de végezzünk tűpróbát, mert minden sütő máshogy süt.
A tejfölt keverjük ki az átszitált porcukorral, melegen öntsük a sütire, és simítsuk el a tetején.
Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe, és 3-4 óra után szépen szeletelhető Tálalás előtt hintsük meg fahéjjal.
30*22 cm-es tepsiben készült.
Egyszerű, gyors, könnyen elkészíthető, nagyon finom sütemény!
A recept a Mindmegette oldalról származik.
A sütőbe helyezés elött :
|
Kedves Andi, szerinted tortaformában is elkészíthetem? Ha igen akkor mekkora forma lenne megfelelő?