Puha mézeskalács
( Rögtön süthető, rögtön puha )
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, fél evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 15 dkg margarin, 1.3 dl méz, 2 db tojássárgája
Elkészítés : Tegyük egy nagyobb tálba a lisztet, a szitált porcukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket, és a szódabikarbonát. Adjuk hozzá a lágy margarint, a mézet, és a tojássárgáját. Keverjük át az egészet, majd gyúrjuk egynemű tésztává. Az elkészült mézeskalács tésztát osszuk ketté. A jól lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. fél centi vagy annál vékonyabbra, attól függően, hogy ki mennyire pufin szereti. Szaggassunk tetszőleges formákat. Sütőpapíros tepsire téve, jól előmelegített sütőben 7 – 8 percig süssük. Vigyázzunk vele mert, ha túl sütjük akkor kemények lesznek a kalácsok.
Ebből a mennyiségből 4 gáztepsi mézeskalács készíthető.
Gyorsan elkészíthető, könnyen nyújtható tésztát kapunk.
Ha elkészültek, és kihűltek ki is díszíthetjük őket!
Cukormáz : tojásfehérje, porcukor
Általában 1 db fehérjéhez 15 – 20 dkg porcukrot mérjünk, de ez függ a tojás nagyságától. A mázhoz fakanállal, vagy kézi habverővel keverjük ki a porcukorral, de óvatosan, ne verjük habbá! Töltsük bele a masszát abba amivel díszíteni szeretnénk. Díszítés előtt a mézeskalácsokról a lisztet ecsettel söpörjük le.
|
Kedves Andi!
Amióta olvastam a "Puha mézeskalács" receptet, azóta csak ez alapján sütöm. Hálás köszönet. És hozzáteszem, hogy bármit főztem, sütöttem, aminek a receptje itt elérhető, minden nagyon finom és olyan, amilyennek kell lenni. Köszönet érte!
Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok!🌲