» 70 dkg csirkemellfilé
» 15-14szelet húsos szalonna és csirkesonka
» 20-20 dkg reszelt trappista és füstölt sajt
» 3 db tojás
» 8 dkg liszt
» 2 dl tejföl
» só
» örölt bors
Elkészítési módja:
Ezt az ételt előző nap kell elkészíteni,mert 1 napot állni kell hűtőben,hogy összeérjenek az ízek!!
A csirkemellfiléket 5 dkg-s szeletekre vágva besózzuk és borsozzuk. Egy kb.. 17 centi átmérőjű és 10 centi magasságú tepsit kibélelünk szalonnával úgy, hogy a tepsi peremén annyi szalonna lelógjon,hogy később a rakott étel tetejére rá tudjuk hajtogatni. A besózott és borsozott húst először lisztbe, majd felvert tojásba és legvégül a kétféle sajt keverékébe forgatva 1 sort a tepsibe helyezünk. Erre rakunk néhány szelet sonkát, majd ismét bundázott csirkemell követi, ezt a rétegezést addig folytatjuk amíg a hozzávalók tartanak, de úgy hogy a tetejére hús kerüljön. Rálocsoljuk a tejfölt és ráhajtogatjuk a lelógó szalonnát. Lefedjük alufóliával és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 45 percig sütjük,majd még kb.15 percig sütjük fólia nélkül. Amikor megsült, megvárjuk míg kihűl és 1 napra hűtőszekrénybe tesszük. Másnap deszkára boritva felszeleteljük és mikrohullámú sütőben vagy sütőben megforrósítjuk, de hidegen is kiváló. Olyan laktató, hogy csak saláta vagy savanyúság kell mellé.
Sutopapirral fedett tepsire tesszuk a golyokat es 20-30 perc alatt megsutjuk.Az utolso 5-10 percben kezdenek csak a golyok emelkedni. A belseje kremesen sajtos marad.
1,5 kg héjában főtt krumpli, 1 kg tejföl, 1 kg karikákra vágott vöröshagyma, pár gerezd zúzott fokhagyma, 1 dl olaj, só, vegeta, majoránna, bors,
Az olajon a fűszerekkel és a sóval megdinszteljük a hagymákat, (nem kell nagyon megfonnyasztani, inkább kicsit ropogós maradjon), felforraljuk a tejföllel, majd még melegen óvatosan beleforgatjuk a karikára vágott krumplit. Melegen és hidegen is finom, húsokhoz, vagy önálló ételként. Ízlés szerint tehetünk a mártásba majonézt is.
„Morzsa napon” célszerű készíteni, mikor akad némi ételmaradék a konyhában. A közepes nagyságú, gömbölyded burgonyákat héjában megfőzzük, (ne főjön szét.) Meghámozzuk, félbevágjuk, belsejét kiskanállal kikaparjuk úgy, hogy 4-5 mm-es pereme maradjon. Kizsírozott tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd az üregeket egyenként megtöltjük. A töltelék lehet pörköltmaradék, sülthusi kockákra vágva, hagymán lepirított darált hús, maradék körözött, füstölt kolbász, bacon szalonna, felkockázott, fűszeres főtt tojás, sajt… Ha száraz, kissé még meglocsoljuk zsírral, majd fokhagymás tejfölt kanalazunk rá. 200 fokon 45 perc alatt pirosra sütjük. Ha lecsóval töltjük, a sütő elzárása előtt ráütünk egy-egy tojást, s ha rezgősre sült elzárjuk.
Sziasztok, leírom az EXTRA RÁNTOTT SAJT receptjét:
Hozzávalók:
- 40 dkg Trapista sajt
-20 dkg füstölt sajt
- 6 tojás fehérje
- zsemlemorzsa
Először is reszeljétek le a sajtokat, a tojásfehérjét pedig verjétek fel kemény habbá. (Amúgy ahágyszor 10 dkg sajt = annyiszor 1 db tojásfehérje kell! ) Ha kemény a hab, a sajtreszeléket finoman tegyétek bele és keverjétek össze.
Só nem kell, a sajt kellőképpen sós. Készítsetek a masszából kb. 1-1,5 cm vastag pogácsákat, vagy kockákat, kinek hogy tetszik és forgassátok bele a zsemlemorzsába!
Ha ezzel készen vagytok, mehetnek is a sajtpogik a forró olajba!
Azért nem kell duplán panírozni, mert a tojásfehérje összetartja a sajtkavalkádot!
hozzávalók:500dkg zöldborsó,75dkg csirke vagy pulyka mell,1 nagyobb
vöröshagyma,só,ételízesitö,piros paprika.
A csirke mellet egyszerü pörkölt alapnak megfözöm,izesítem só ételízesitövel.Amikor elkezd jol föni akkor hozzá adom a zöldborsót is.Ez egy egyszerü föfogás vagy vacsora.Lehet a végén egy két tojásbol galuskát szaggatni bele,így mégfinomabb.Jo étvágyat!
Hozzávalók: 2db csirkecomb(alsó-felső része), 20dkg rizs, fél marék borsó, fél dl olaj, 1 pohár kefír, 1 pohár tejföl, só, bors, ételízesítő.
A combokat négyfelé (de lehet apróbbra is) vágom és megsózom.Az olajban kb.20 percig párolom a húst.Utána az előzőleg megmosott rizst ráteszem.Megkeverem, meghintem borssal. Ha van otthon, hozzáadok fél marék mirelit vagy friss zöldborsót. A kefírt és a tejfölt összekeverem, és ráöntöm az egészre. Megszórom ételízesítővel vagy sóval. Úgy rendezem lábasba vagy tepsibe, hogy a hús a rizs tetején legyen. Öntök alá 1 dl vizet ,és alufóliával lefedem. Forró sütőbe 1 óra alatt megsül.Csemegeuborkával tálalhatjuk.
Tandoori csirkecombok:
Hozzávalók:
8 alsó csirkecomb
1 dl joghurt(lehet tejfol is)
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriander mag
0.5 tk őrölt paprika
1-2 csepp piros ételszínezék (opcionális)
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A csirkecombokat többszörösen összeszurkáljuk egy éles késsel.
A joghurtot elkeverjük a fűszerekkel és a fokhagymával, hozzáadjuk a színezéket.
Egy nejlonzacskóba tesszük a csirkecombokat, leöntjük a joghurtos keverékkel, jól összerázzuk. 2-3 órán keresztül a hűtőszekrényben pácoljuk majd grillsütőn vagy grill alatt barnára sütjük.
Tippek
Előző éjszaka is bepácolhatjuk
A páchoz adhatunk 1tk kurkumát is ettől narancssárgás lesz a színe.
Tikka rák falatok:
Hozzávalók:
4 ek növényi olaj
2 ek zöldcitrom friss leve
1 kis piros chili, magtalanítva
1 gerezd fokhagyma, aprítva
2 cm gyömbér, reszelve
2 tk garam masala por
1 tk kurkuma por
24 garnéla rák (félig pucolva, vagy pucolatlanul)
Elkészítés:
Fapálcikákat vízben beáztatunk.
Az olajat, gyömbért, chilit, fokhagymát, zöldcitromleves és a fűszereket egy kézi turmixszal eldolgozzuk. A garnélákat megmossuk, félig megtisztítjuk (vagy nem) majd egy fagyasztózacskóba töltjük. Leöntjük a fűszerpasztával, a zacskóra csomót kötünk, és jól átnyomkodjuk, bedörzsöljük a rákokat a pasztával.
30 percen át pácoljuk a hűtőszekrényben.
Amikor a grillsütőt megfelelően előkészítettük, a rákokat pálcikákra húzzuk, és grillsütőn 2-2 percig mindkét oldalon megsütjük. Akkor jó, amikor a rákok rosé(pirossas) színre változnak.
Melegen tálaljuk.
Souvlaki(az eredeti):
Hozzávalók 4 személyre:
sertéscomb 80dkg
souvlaki vagy görög fűszerkeverék 2ek.
nyárs 8-12db
olívaolaj 1dl
paradicsom 4db
lilahagyma 2fej
Elkészítés:
A húst két centis kockákra vágjuk, majd nyársra vagy kihegyezett hurkapálcára húzzuk, jó szorosan. A fűszerkeveréket az olajjal összekeverjük és ezt a nyársakra, locsoljuk úgy, hogy mindenhol érje, majd letakarva, hűtő-szekrényben egy éjszakán át, érleljük.A nyársakat forró rostsütő lapon vagy serpenyőben, többször megforgatva kb. 10perc alatt, megsütjük, de elkészíthetjük 200fokon sütőben 18-20 perc alatt is.
Tipp:
Bármilyen húsból készíthetjük. (csirkecomb, pulykacomb, báránycomb, sertéscomb)
A nyársakra húzhatunk felváltva zöldségeket is (hagyma, gomba, paprika)
Gyros(az eredeti):
Hozzávalók 4 személyre:
pulykacomb 80dkg
gyros fűszer 2ek.
citrom 1db
olívaolaj 2ek.
paradicsom 40dkg
lilahagyma 40dkg
burgonya 60dkg
Elkészítés:
A görög-török ételspecialitást eredetileg szabadtéri sütésre szánták, olyan alkalmakra, amikor sok vendéget kell jóllakatni.
A hagyományos gyros javarészt birkahúsból készül, de közé vegyítenek borjú- és baromfihúst is. Lényege, hogy a szeletekre vágott húst fokhagymás, borsos, kakukkfüves, bazsalikomos, olívaolajos és citromleves pácban kell érlelni két-három napig, majd soronként váltva egymásra helyezni a hússzeleteket, összepréselni és függőlegesen forgatva megsütni.
A felszeletelt húst szórjuk be a készen kapható gyros fűszerkeverékkel, és hagyjuk másnapig pihenni, hogy puhuljon és átvegye a fűszerek izét. Serpenyőben süssük ki hirtelen, majd ha kisült vágjuk vékony csíkokra. Ha szükséges pirítsunk rá.
fűszerek izlés szerint ki milyet használ((én sültcsirkefüszert v tanyasi rpogós fkeveréket)
ketchup, mustár
cukor
olaj
csipősarany
vöröshagyma
Elkészítés:
A csirkehús befűszerezem és hagyom állni kb:fél órát.Közben a vöröshagymát félkarikákra vágom.A húst tepsibe rakom és egy kis olajat öntök alá majd rárakom a vöröshagymát. a tepsit lefeden alufóliával majd sütöbe rakom.amig a hús sül elkészítem a kencét.egy pohárba öntök kb 1dl olajat rakok bele kg 2evőkanálnyi ketchupot egy kicsi mustárt valamint 2teáskanálnyi cukrot(a legjobb a porcukor mert hamarabb elkeverhető)és izlés szerint csípősaranyit ki mennyire csípősre szeretné.ha a hús majd nem kész akkor egy kis szaftot rekunk a kencéhez. a szószt jól összekeverjük hogy az állaga egyneműsödjön.Ezután rakenjük a husikra a szószt és visszarakjuka a tepsit a sütőbe fólia nélkül kb 10-15 percre hogy a szósz rásüljön egy kicsit. Tálalhatjuk petrezselymes krumplival vagy rizzsel tesóm pl. krumplipürével szereti.
A krumplit héjában megfőzzük, lehűtjük és pucolás után felkarikázzuk. A tarja szeleteket megszórjuk a fűszerkeverékkel és kevés olajon megsütjük. Az újhagymát is felkarikázzuk.
A tepsibe a hús sütésből visszamaradt olajat bele öntjük ha túl kevés, picit tehetünk hozzá. A karikára vágott krumplit beletesszük és rászórjuk az újhagymát és a felaprított snidlinget.
A fűszerkeverékből szórjunk egy keveset a krumplira és öntsük rá a tejszínt. Tegyük a sütőbe Kb. 1/2 órára. A megsült tarjaszeleteket rendezzük el a tepsiben és a sajttal megszórva süssük míg a sajt megolvad.
Mivel most az újkrumpli szezonja van, elég csak tisztítás után belekarikázni a tepsibe, mert a tejszínben hamar megpuhul.
Ez a recept az én találmányom, remélem ízleni fog annak aki elkészíti!
hozzávalók: 5-6 gerezd fokhagyma, 1 zacskó felolvasztott parajpüré, 2 dl tejszín (lecserélhető tejre) 6 dl tej, 40 dkg csirkemáj, 1/2 kg csavarttészta vagy ízlés szerint más formájú. só, bors, reszelt sajt a tetejére
elkészítés: a csirkemájat lesütjük és félretesszük. A fokhagymát megdinszteljük, beletesszük a spenótot, esetleg egy kis lisztet szórunk rá, ez elhanyagolható, tejjel, tejszínnel felöntjük, ízesítjük sóval, borssal, összefözzük. Amikor kész, beletesszük a fele átsütött májat, összeturmixoljuk, a színe nem lesz valami szép zöld. Majd hozzárakjuk a maradék csirkemájat felaprítva. Ez lesz a szósz. Kifőzzük a tésztát a megszokott módon. Összekeverjük a szósszal, majd reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Ha valaki úgy gondolja össze is lehet sütni sajttal a tetején, de az csak teljesen frissen jó.Nálunk a család is és a baráti kör is nagyon szereeti.
Elkészítése: Egy fazékba vizet teszünk forrni, ha felforrt, takarékra állítjuk és beletesszük a sajtot. 10 percig lassú tűzön főzzük. Közben elkészítjük a tölteléket. A krémsajtot kikeverjük a főtt tojássárgájáaz olvasztott margarint, sót, borsot, szerecsendiót. A sajtot szűrőlapáttalkiszedjük a vízből egy márványlapra. (Nem kell megijedni, hogy foszlányokban van, mert összeáll egynemű masszává!) Nyújtófával összeállítjuk és 2 db téglalappá sodorjuk, majd megkenjük a krémsajtos masszát aszalt gyümölcsöt és feltekerjük. Fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe. Másnap kicsit ferdén szeleteljük és fogyaszthatjuk is.
1 fej hagymát aranysárgára pirítunk, majd beletesszük az összevágott petrezselymet. Kevés pirospaprikát teszünk bele, de csak később, azzal már nem pirítjuk, nehogy keserű legyen a paprika. Sót, borsot, delikátot, majorannát teszünk bele.
Összekeverjük. 4 csirkemájat ledarálva hozzáadjuk a fűszeres hagymához, de ezt együtt már nem kell melegíteni. Kb. 20 dkg darált sertéshúst teszünk hozzá. 2-3 tojással és 2 beáztatott, jól kinyomkodott zsemlét adunk hozzá.
Ne legyen se túl híg, se túl kemény, tölthető legyen! Ha híg, adhatunk hozzá zsemlemorzsát. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a sertés dagadót. Az sem jó, ha nagyon sok benne a töltelék, és feszül, mert széptrepedhet. A végét 2-3 hústűvel le kell zárni.
Én köretnek mexikói keveréket szoktam alá tenni, tetejére bacont fektetek és pataki tálban szoktam megsütni.
20 dkg darált sonka vagy tarja (pl. húsvétról megmaradt)
1 dl tejföl
3 db tojás
10 dkg reszelt sajt
bors, só, sütőforma kikenéséhez egy kevés margarin
Elkészítése:
A tésztát bő, sós vízben kifőzzük. A darált sonkát összekeverjük a tejföllel, és ízlés szerint fűszerezzük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét is. Margarinnal kikent tepsibe vagy jénai tálba simítjuk, a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, s előmelegített sütőben ropogós pirosra sütjük. (Én villanysütőben 160 fokon lefedve sütöm 40-45 percig, majd kb. 5 percig 250 fokon grillező programmal megpirítom a tetejét. Így átsül a közepe, de nem szárad ki, a teteje pedig szépen megpirul.) Nagy kockákra szeletelve tálaljuk.
A burgonyát félig megfőzöm, és dobókocka nagyságúra darabolom.
A húst is hasonló nagyságú kockára vágom. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítok (legyen nagyon forró!) és a húst fehéredésig sütöm, kevergetve. Ekkor sózom, borsozom, bőven majoránnázom és a reszelt fokhagymával együtt jól összekeverem. Ilyenkor már enged egy kis levet. Lefedem és a saját levében puhára párolom. Zsírjára sütöm, megszórom a liszttel, kicsit meg is pirítom, majd kb. másfél dl vizet öntök rá, annyit, hogy legyen egy kevés szaftja. E nélkül nagyon száraz lenne.
Közben a kockára vágott burgonyát bő olajban pirosra sütöm, és a hússal jól összekeverem.
15 dkg Rama sütőmargarin (a zsírból is ugyan olyan jó lesz)
1 mokkáskanál só
5 dl langyos víz
A sót meleg vízben feloldod, a többivel összegyúrod. 15 perc pihentetés után egyenlő darabokra elosztod, meggömbölygeted, majd, 15-16 centi átmérőjű kerek lapokká nyújtod.
A kikloppfolt hússzeleteket fűszerezzük, ételízesítővel megszórjuk. A fokhagymát tisztítás után apróra vágjuk, forró olajban megfuttatjuk, majd a húst, liszbe forgatjuk, és mindkét oldalát elő sütjük. Az elősütött hússzeleteket jénai tálba rakjuk, ráöntjük a fokhagymás olajat és kb. 150 ml vizet. Minden szelet húsra egy-egy ek. mustárt kenünk, majd ételízesítővel összekevert tejföllel meglocsoljuk, végül reszelt sajttal megszórjuk. A tálat alufóliával befedjük és forró sütőbe tesszük.15 percig sütjük, ezután a fóliát leszedjük. Szép pirosra sütjük. Kukoricával dúsított rizzsel tálaljuk.
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi