A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojások sárgáját a kristálycukor felével, a vaníliacukorral és a vízzel habosra keverjük fehéredésig. A tojások fehérjét felverjük, majd beletesszük a cukor másik felét és azzal tovább kemény habbá verjük.
A réteslisztet és a finomlisztet a sütőporral összekeverjük. A sárga masszába óvatosan beletesszük a hab felét, majd beleszitáljuk a lisztet kis adagokban, és fakanállal beleforgatjuk. Végül a hab másik felét is hozzátesszük óvatosan, hogy ne törjön össze. Ezt sohasem keverőgéppel végezzük! Egy 28 cm-es tortaformáról lecsatoljuk az oldalát. Margarinnal lekenjük a tortalemez hátsó oldalát, és teszünk rá zsírpapírt. Előre vágjuk ki az 5 kört a zsírpapírból! A masszát 5 részre osztjuk, és sorban kisütjük a lapokat.
A lemezre rákenünk egy adagot a tésztamasszából, és 8-10 percig sütjük. Sütőlapáttal fellazítjuk, hogy könnyebben lejöjjön a tészta, és sütőrácsra tesszük. A kisült lapokat hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a csokoládékrémet. 7 dl tejben 8 evőkanál lisztet gőz fölött sűrűre főzünk. Amíg hűl, a margarint, a porcukrot, a kakaót és a vaníliacukrot habosra keverjük. Majd a két masszát összedolgozzuk.
Megkenjük a lapokat és a torta oldalát is. A tetejére étcsokoládét reszelünk. Az oldalára pedig pirított mandulaforgácsot szórunk. Egy óra múlva fogyasztható, akkor már jól összeáll a tészta.
5 dl habtejszín
10 dkg porcukor 7 dl gyümölcsjoghurt
gyümölcs / tetszés szerint, a joghurthoz illő
1 csomag babapiskóta (persze piskótatészta is süthető hozzá)
25 g. zselatin
Tetejére: tortazselé
Elkészítés:
A tejszínt felverjük, a cukorral kemény habot készítünk.
A zselatint kevés vízben, lassú tűzön feloldjuk langyosra, elkeverjük 1-2 evőkanál joghurttal, így adjuk a nagyobb mennyiséghez, majd a tejszínhabbal óvatosan összeforgatjuk.
Egy kapcsos tortaforma alját kirakjuk babapiskótával. Krémet öntünk rá, megszórjuk a joghurthoz illő gyümölcsdarabokkal, ismét piskótasor következik, és folytatjuk, míg tart a hozzávalókból. Tetejére krém kerüljön!
És erre lehet még tenni tortazselét.
Másnapig hűtőbe tesszük, óvatosan vesszük le a tortaforma karimáját.
Tepsiben: 2 db 4 tojásos kakaós piskóta (én a legnagyobb tepsimbe sütök 8 tojásost, és ketté vágom, hogy két lap legyen.
Krém: 3 dl tejszínt kemény habnak felverni, hozzákeverni 50 dkg mascarpone-t, 1 cs. instant zselé fix-et(Dr. Oetker), és 10 evőkanál porcukrot.
Ez a krém jó, ha áll a hűtőben, akár egy éjszakát is, hogy áthüljön. Ha nem elég hideg, akkor a meleg mogyorókrémet nem lehet rákenni.
Alulra kerül egy piskóta, rá a krém fele, és rákenni 1 e.k. olajon megolvasztott 5 e.k. Nutellát (akár a dupláját is lehet).
Erre kerül a krém másik fele, és végül megint piskóta.
A tetejére pedig csokimáz.
Elkészítés: A margarint teljesen felolvasztjuk,hozzáadjuk a kekszhez és összedolgozzuk. A masszát egyenletesen a tortaforma aljára nyomkodjuk, majd 5-6 percig 180-200 fokos sütőben szárítjuk.
A krém hozzávalóit alaposan összekeverjük, majd a "kisült" alapra öntjük. A tortát 180-200fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Utána hűtőbe vele és mikor teljesen kihült jöhet az élvezkedés! :D
Ha van olyan kedvenc, bevált torta recepted amit szívesen megosztanál másokkal is, itt megteheted. Receptek beírásáshoz regisztráció szükséges! Kérlek itt ne "beszélgess", ide csak recept kerüljön! Köszönöm! Ha esetleg fotód is van a recepthez, akkor azt küld el az andikonyhaja@indamail.hu címre és én felteszem a recepthez.
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi