| Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.[44-25] [24-5] [4-1] 
 
	
		
	 
		|   Derelye Hozzávalók: (12 főre) 2 kg liszt, 10 tojás, só, 30 dkg zsemlemorzsa, fél liter olvasztott sertészsír. A közepébe szikkadt szilvalekvár. A lisztet a tojásokkal, és kevés vízzel összeállítjuk. Deszkán is átgyúrjuk, majd egy tállal letakarjuk, néhány percig pihentetjük. Négyfelé választjuk, majd egyenként vékonyra kisodorjuk. A tészta szélétől 2-3 centire kis szilvalekvár halmokat helyezünk, ráhajtjuk, lenyomjuk a széleket, és derelyevágóval kiszaggatjuk. Forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Az olvasztott zsírban megpirítjuk a zsemlemorzsát, ebbe forgatjuk bele a kifőzött derelyét. Sósan, vagy cukorral megszórva, darált dióval is kínálhatjuk. |  
 
	
		
	 
		|   Szatmári tepsis hús Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, só, bors, 3 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 csokor petrezselyem zöldje, másfél kg krumpli, 3 paradicsom, 5 dl tejföl, 10 dkg liszt, 30 dkg füstölt szalonna, 1 fakanálnyi fűszerpaprika. A krumplit megmossuk, héjában puhára főzzük, meghámozzuk, és hűlni hagyjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és kisütjük. A karajt felszeleteljük, és kiklopfoljuk. Megszórjuk sóval, borssal, lisztben átforgatjuk, és a szalonna kisült zsírjában hirtelen átsütjük. A húsokat kiszedjük, és a megmaradt zsír egy részét a tepsi aljába öntjük. A kihűlt krumpli felét karikákra vágva beletesszük. Rárakjuk a kisütött húsok felét. A paprikát, paradicsomot, 2 hagymát, és a petrezselymet apróra felvágjuk, hozzákeverjük a kisült szalonnát, és a hús tetejére halmokat rakunk belőle. Befedjük a megmaradt karajszeletekkel. Ráreszeljük a maradék krumplit. A visszamaradt szalonnazsírunkban a kockákra vágott 1 fej vöröshagymát üvegesre pároljuk, megszórjuk fűszerpaprikával, és 2 dl vízzel felöntjük. A mártáshoz a tejfölt liszttel simára keverjük, beleöntjük a hagymás-paprikás zsírba, sózzuk, és 2 dl vízzel összeforraljuk. Amennyiben maradt a zöldséges töltelékből, azt is hozzákeverjük. Átfőzzük, és nyakon öntjük vele a tepsis húst. Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. 
 
 
 |  
 
	
		
	 
		|   Öntött pászka Hozzávalók: 3 tojás, 45 dkg liszt, só. Az öntethez: 15 dkg füstölt szalonna, fél liter tejföl, fél kg túró. A lisztet a tojásokkal összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk. Nagyobb darabokra felvágjuk, széthúzogatjuk, és a sparhelt lapján, vagy vaslemezen mindkét oldalán megsütjük. Ha kisült, összetörjük, és forró, sós vízzel leforrázzuk. Ruhával letakarva 5 percet pihentetjük, míg megpuhul. Leszűrjük a vizet róla, és öntetet készítünk hozzá. A szalonna zsírját kisütjük, a pörcöket kiszedjük belőle, és félretesszük. A visszamaradt zsírba beleöntjük a tejfölt, és összesütjük.  Ezzel az öntettel locsoljuk meg a pászkát, a tetejére túrót morzsolunk, és megszórjuk tepertővel.   Puliszka Hozzávalók: 50 dkg kukoricadara, só, füstölt szalonna zsírja. Másfél liter vizet felforralunk, ízlés szerint sózzuk, majd apránként belekeverjük a kukoricadarát. Addig főzzük, míg besűrűsödik, és átfő. A tányérokba, a puliszka alá kevés átmelegített szalonnazsírt kanalazunk, erre tesszük a puliszkát. Szétterítjük a tányérban. Többféleképpen fogyaszthatjuk. Lehet szalonnazsír nélkül is, kevés tejjel meglocsolva, lekvárral, vagy tejföllel. Szórhatunk a tetejére túrót, párolt káposztát, kacsa- vagy libamájat, szalonnapörcöt, zsírban átsütött kolbászkarikákat. |  
 
	
		
	 
		| Kedves Olvasóim! Ha van olyan kedvenc, bevált étel recepted amit szívesen megosztanál másokkal is, itt megteheted. Receptek beírásáshoz regisztráció szükséges! Kérlek itt ne " beszélgess", ide csak receptek kerüljenek! Köszönöm!  Ha esetleg fotód is van a recepthez, akkor azt küld el az andikonyhaja@indamail.hu címre és én felteszem a recepthez. Üdv. : Andi / a szerkesztő  |  [44-25] [24-5] [4-1]
 
 |