8 kanál olvasztott zsír,10 kanálparadicsom lé ,/házi/ 10 kanál porcukor ezt össze kavarni 1dkg szalagária és annyi liszt hogy jól nyújtható tészta legyen.
4 lapot sütünk belőle.
A hozzávalókat egy keverőtálban összdolgozni, mag kétfelé kell venni. Az egyik felébe 1 ampulla mandula aromát a másik felébe 2 evőkanál cukrozattlan kakaóport kell tenni. Őzgerinc formába tesszük, úgy hogy alul legyen a zöld, majd rá a barna massza. A tetejére csokimázat készítünk.
CSokimáz: 10 dkg csoki (én tejcsokit használok rá) és 2 evőkanál olaj természetesen gőz felet keverjük össze, majd öntsük az őzgerincben lévő massza tetejére. Hűtőbe tenni, Pár óra múlva kifordítani a kész sütit a formából és szeletelni.
A hozzávalókat összegyúrjuk és 20 darab golyócskát formálunk .Mindegyiket egyenként kinyújtjuk vékonyra majd négybe hajtogatjuk,lentről felfelé,fentről lefelé,jobbról balra és balról jobbra.Ezt a müveletet 2 szer tesszük meg,majd mikor harmadszor nyújtjuk ki forró olajba tesszük sülni.Még forrón meghintjük vaniliás porcukorral.
A hozzávalókból puha tésztát gyúrunk és vékonyra kinyújtjuk.
12 dkg olvasztott zsírt 15 dkg liszttel habosra keverünk és a kinyújtott tésztára kenjük. Felcsavarjuk, mint a bejglit és 8 részre osztjuk.
Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, megszórjuk búzadarával és rárakjuk a tölteléket. ( túró, alma, meggy, őszibarack,mák stb) . Ráhajtjuk a két széléről atésztát és úgy tesszük a tepsire, hogy a hajtás alulra kerüljön. 4 db fér egy nagy gáztepsibe.A tetejét megkenjük olvasztott vajjal és előmelegített sütőben "rózsaszínűre" sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni úgy szebben lehet szeletelni. Tetejére porcukrot szitálunk.
Tészta1: 25 dkg margarin, 30 dkg liszt, 2 tojás sárgája, kevés só, 5 evőkanál hideg víz. A hozzávalókat összegyúrjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap ketté osztjuk és az egyik lapot nagy gáztepsi hátán "rózsaszínűre" sütjük és félretesszük. A másik felét szintén nagy gáztepsibe rakjuk és erre jön a barna massza.Barna massza: 9 tojás sárgáját összekeverjük 30 dkg cukorral, 25 dkg darált dióval, 25 dkg reszelt étcsokival,és 1 cs sütőporral. A 9 tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a barna masszához keverjük. Ráöntjük a tepsiben lévő nyers tésztára és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha megsült kihűtjük és rákenjük a krémet.Krém: 3/4 l tejben 2 cs vaníliás pudingot felfőzünk és kihűtjük. Közben 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral és 2 cs. vaníliás cukorral habosra keverünk, majd jól elkeverjük a kihűlt pudingos krémmel. Rákenjük a tésztára, majd rátesszük az előzőleg megsütött lapot. Tetejére porcukrot szitálunk.
FONTOS!!! Csak másnap lehet szeletelni, mert különben törik a teteje. Nem egyszerű süti, de annyira finom és kiadós, érdemes rászánni az időt.
Habosra keverünk 4tojássárgáját, 15dkg vajat,-margarint, 3dkg élesztőt kevés tejben megfuttatunk, 30dkg lisztel puha tésztát gyúrunk amit 2 részre osztunk,
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az egyik lapot és erre megy a következő túrókrém: -75dkg túrót simára keverünk 20dkg porcukorral, 2cs. vanílliacukorral, 4tojás felvert habjával, és 1kanál lisztel,
Rátesszük a kinyúlytott másik lapot és villával meg szurkáljuk.
HÁROM ÓRÁNÁTT kelesztjük. Előmelegített sütőben kb: 30perc alatt sül meg.
4 cs. tejszínhabport 4 dl tejben habbá verünk , belekeverünk 4 evőkanál kristálycukrot és 1 nagy doboz tejfölt. Hozzáadjuk 3 citrom reszelt héját és levét.
Tortaformába rétegezzük először a babapiskótát, rá a habot, erre ismét habot, majd a babapiskótát. Megmosott, lecsepegtetett ribizlit szórhatunk a rétegek közé. Legfelül gazdagon megszórjuk ribizlivel.
Legalább fél napig várunk, hogy a piskóta megpuhuljon, ezután egy tálcára csúsztatjuk, a tetejét reszelt citromhéjjal, az oldalát szeletelt mandulával díszíthetjük.
Nagy melegben isteni finom, mert hideg és savanyú.
Tipp: bármilyen idény gyümölccsel készíthető. Én már tettem bele barackot, szőlőt, éppen ami termett.
2o dkg tejpor,25 dkg Ráma margarin,20 dkg cukor,20 dkg vaniliakrémmel töltött nápolyszelet.
A nápolyit szétmorzsoljuk,összedolgozzuk a többi hozzávalókkal,az igy kapott masszából kis golyókat formálunk,amit kókuszreszelékbe hempergetünk.A közepébe nyomhatunk mogyorószemet is.
5 tojásfehérjét felverünk 10 dkg cukorral,5 kanál vizzel
5 tojássárgáját habosra kavarunk 10 dkg cukorral,5 kanál vizzel
A tojáshabot hozzákeverjük a sárgajához,majd hozzáadunk még 10 dkg daráltdiót,15 dkg lisztet és egy sütőport.Lassu tüznél sütjük,miután kihült kettévágjuk.
25 dkg vajat vagy margarint habosra kavarunk 15 dkg porcukorral,hozzáadunk egy vaniliapudingot,amit 4 dcl tejben megfőztünk és kihütöttünk.2-3 banánt villával jól összetörünk,és a krém tetejére helyezzük.
Az egyik lapra rákenjük a krémet,erre jön a szétnyomkodott banán,erre helyezzük a második lapot,amit bevonunk csokiglazurral.Érdemes 2 óranyira hütőbe tenni,hogy az izek összeérjenek.
Máz: 25 dkg ét és tortabevonó,, 8 dkg vaj vagy margarin
A tojások sárgáját cukorral fehéredésig keverjük. 6 evőkanál vizet és a puha vajat hozzáadjuk, és pár percig tovább habosítjuk. A lisztet a kakaóporral és a fűszerkeverékkel elvegyítjük, majd a tojásos keverékhez adjuk. A fehérjéket kemény habbá felverjk, és óvatosan, kis adagokban a masszához keverjük. A massza felét kikent, lisztezett tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 12-15 perc alatt megsütjük, majd a másik felét ugyanígy. Amíg a tészta hűl, a krémhez a kétféle cukrot a tejbe szórjuk, és kevergetve felforraljuk. A zselatint is belekeverjük, kis lángon a zselatin olvadásáig főzzük. Langyosra hűtjük, ezalatt a tejszínt kemény habbá verjük, és a langyos, zselatinos tejet belecsorgatjuk. Amíg a krém meg nem köt, rásimítjuk az egyik tésztára, tetejére illesztjük a másik lapot úgy, hogy egy kicsit bele is nyomkodjuk. A csokoládét a vajjal megolvasztjuk, és rásimítjuk a sütemény tetejére. Hideg helyre tesszük legalább 1,5-2 órára. Vízbe mártott késsel szeleteljük.
A tejszínt felverem kemény habnak, beleszórom a capuccino porokat, tovább verem, jó kemény krémszerű lesz.
A babapiskótákat megmártom rumos kávéban, lerakom egymás mellé két sorban, a fele krémet rásimítom, mártogatom a többi piskótát, ráhelyezem a tetejére a kávés felükkel fölfelé. A maradék krémmel bevonom az egészet, díszítem kakaóval reszelt csokival ízlés szerint. Kis hűtés után szeletelhető, percek alatt kész.
Tészta: 4 db tojássárgáját 26 dkg cukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk 1 dl étolajat és 1 dl melegvizet, 25 dkg lisztet és ¼ csomag sütőport, majd óvatosan beleforgatjuk a 4 db tojás keményre vert habját. Ezután a tésztát elfelezzük, s az egyik felébe 1 evőkanál kakaót keverünk. A fehér és a barna masszát külön-külön őzgerincformában kisütjük.
Közben elkészítjük a krémet: 20 dkg porcukrot 20 dkg vajjal habosra keverünk, s 2 evőkanál rumaromával ízesítjük. 2 dl tejben felfőzünk 1 csomag puncs pudingot, s miután kihűlt apránként belekeverjük a vajas krémet. (Ne a pudingot keverjük a krémhez, mert akkor darabos lesz a keverékünk!)
A kihűlt két rúd tésztát a „gerinceknél” felszeleteljük, majd a barna és fehér szeletkéket váltakozva a puncskrémmel összeragasztjuk egy hosszú rúddá, amelynek tetejére 6 evőkanál vízből, 15 dkg porcukorból és 4 evőkanál kakaóból mázat főzünk, s ezzel lekenjük. Amint a máz megszáradt ferdén szeleteljük fel, akkor szépen váltakoznak a színek.
Ui.: Régen lakodalmakban előszeretettel sütötték, mert kiadós és mutatós sütemény. Jó étvágyat hozzá!
A fehér tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé beleszórjuk a cukrot is. A kókuszreszeléket a liszttel és a sütőporral összeforgatjuk, óvatosan a cukros habba forgatjuk, a citrom levét belefacsarjuk. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszát egyenletesen belesimítjuk. 165 C-on 15 percig sütjük. A barna tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük,a vége felé beleszórjuk a cukrot is. A diót a kakaóval, a liszttel és a sütőporral összeforgatjuk, és óvatosan belekeverjük a habba. 165 C-on 15 percig sütjük. A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük. Először a pudingport, azután a tejet adjuk hozzá, majd folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Hűlni hagyjuk, végül a margarint apránként beledolgozzuk. A krém nagyobb részét a kókuszos tésztára kenjük. Erre kerül a barna tészta, amelyet a maradék krémmel megkenünk. A tetejét kókuszreszelékkel hintjük meg, és minden szeletre 1-1 cseresznyét teszünk.
20 dkg margarin, 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 20 dkg túró kevés só, lekvár, vaníliás porcukor
A margarint liszttel, amelyet előzőleg a sütőporral elkevertünk, a túróval és a sóval összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, és háromszög alakú darabokra vágjuk. Az egyes darabokat lekvárral megkenjük, összecsavarjuk, majd kisütjük. A kész kifliket még melegen meghintjük vaníliás porcukorral.
Hozzávalók:
50 dkg darált keksz,
30 dkg porcukor,
25 dkg margarin,
1 cs. van. cukor,
tej (1,5- 2 dl),
kb. 10 dkg kókuszreszelék,
kakaópor (2-3 e.k.)
1 rumaroma, mandulaaroma
baracklekvár,
Elkészítés:
A kekszet, a cukrot, a van. cukrot, a margarint tejjel összedolgozzuk. (A kókuszgolyó tésztájánál kicsit szárazabb tésztát kell hogy kapjunk) Kétfelé vesszük a tésztát, az egyik felébe belekeverjük a kakaóport, a rumaromát és kókuszreszeléket. A másik részbe belekeverünk annyi mandulaaromát, hogy szép zöld színe legyen és az íze is jó mandulás/marcipános ízű legyen.(Ez függ az aromától, valamelyikből elég egy fél üvegcsével is, de van amelyikből egy egésszel bele kell tenni. Az aroma általában kicsit felhígítja a tésztának ezt a felét, ezért kevertem hozzá még egy kis darált diót. )Egy tepsi aljára kókuszreszeléket szórunk vékonyan (még jobb, ha folpack-ot teszünk bele), belenyomkodjuk a kakaós-kókuszos tésztát, vékonyan megkenjük baracklekvárral, rányomkodjuk a mandulás tésztát és bevonjuk tortabevonóval(csoki+olaj). Egy pár órára érdemes hűtőbe tenni, hogy a tészta kicsit keményebb legyen, mert úgy könnyebben és szebben lehet szeletelni.
(Én a kakaóport, és a rumaromát kihagytam belőle, hogy ne legyen annyira Sport szeletes. A baracklekvár viszont azért nem került bele, mert elfelejtettem. Na, de így is gyorsan fogyott...)
1 cs. Gála főzés nélküli vaníliás pudingpor+ 5dl tej
1-2 cs. Tejszínhab por ( amennyi 3dl tejhez kell )+ 3dl tej
1 cs. Babapiskóta
1 adag kávé ( kb. 2-4 személynyi )
1 rumaroma
1 natúr vajkrém
Elkészítés:
A pudingot és a tejszínhabport a leírásuk szerint elkészítjük, ezeket összekavarjuk, hozzáadjuk a vajkrémet és a fele rumot. Kikavarjuk habverővel.
A kávét kb. ugyanannyi tejjel és a másik fél rummal összeöntjük.
Egy jénaiba vagy tálba egy sor krémet teszünk ( kb. ujjnyit ), aztán egy sor babapiskótát, amit összetördelve megmártottunk a kávés-rumos tejbe. Utána még egy sor krém, még egy sor piskóta következik, majd krémmel fedjük. Tehetünk bele mazsolát is. Tetejét kakaóporral és/vagy őrölt kávéval megszórjuk, majd hűtés után jóízűen fogyasztjuk.
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi