A 4 tojás fehérjét kemény habbá felverjük, hozzáadjuk a cukrot, utána a tojás sárgáját, a szódabikarbónát. A lisztet összekeverjük a kakaóval és fakanállal keverjük bele a piskótatésztába óvatosan, kanalanként. Egy 25 x 36 cm tepsit kivajazunk-lisztezünk, beletesszük a piskótatésztát és előmelegítet sütőben 175 fokon kisütjük.
Puding krém: 1 vaníliás vagy tejszín ízű puding, 3 kanál cukor , 4 dl tej
1 teáskanál neszkávé, 250 gr vaj, 200 gr porcukor
A pudingport összekeverjük a cukorral és felengedjük a tejjel, felfőzzük, és amikor már jó sűrű akkor levesszük a tűzről. Belekeverjük a neszkávét és gyakran keverjük még kihűl hogy ne legyen kemény a teteje.
A vajat a porcukorral habosra kikeverjük és utána kanalanként hozzáadjuk a kihűlt pudingot.
Az étcsokoládét 3 dl tejszínnel tűz felet felolvasztjuk, amíg elolvad a csokoládé, utána betesszük a hűtőbe 7 órára kihűlni. Amikor kihűlt, mixerrel a legnagyobb fokozaton kemény habbá verjük, és közben hozzáadjuk a maradék 2 dl tejszínt.
Szirup: 1 dl víz, 3 kanál cukor , ízlés szerint rum aroma vagy rum
A vízből és a cukorból szirupot főzzünk és utána ízlés szerint annyi rum aromát adunk hozzá amennyit szeretnénk.
A sziruppal fogjuk majd a piskótát beáztatni.
Tejszínhab krém : 4 dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor, 10 gr zselatin por
2 kanál tejföl (20% tejföl legyen)
A zselatin előre beáztatjuk kb. 1 dl hideg vízbe. A tejszínbe beletesszük a 2 kanál tejfölt, a vaníliás cukrot és elkezdjük mixerrel felverni a legnagyobb fokozaton ameddig nem lesz sűrű tejföl állagú. Közben felmelegítjük a zselatint lángon még folyékony nem lesz. Miközben tovább verjük a habot hozzáadjuk a híg zselatint és addig verjük amíg kemény hab nem lesz.
A piskótát beáztatjuk a sziruppal. Rákenjük a puding krémet, szépen el egyengetjük, utána következik a kakaós krém, azt is szépen elsimítjuk, a legvégén a tejszínhab jön, és a tetejére reszelhetünk csokoládét vagy díszíthetjük ízlés szerint.
Egy 26cm tortaformát szorosan kirakunk babapiskótával. Az almát lereszeljük, puhára pároljuk, ízlés szerint ízesítjük. A pudingot elkeverjük a vízzel, és a megpuhult almára öntjük, majd teljes sűrűre főzzük,és felét még forrón a piskótára öntjük.Újabb sor piskóta következik erre pedig a megmaradt massza másik felét ráöntjük. Elsímítjuk a krémréteget, majd ha teljesen kihült,legalább 6 órára hütőbe tesszük, majd a formából kivesszük és kb.1,5 dl tejszínt felverünk és a tetejét és odalát beborítjuk vele.Tortafésüvel áthúzzuk, csokireszelékkel megszórjuk.
Gesztenyét,kekszet, 5dkg margarint, 2 evk. rumot,pici tejet hogy összeálljon , jól összedolgozunk.Közepes, magas falu tepsibe nyomkodjuk.A pudingot felfőzzük, ha kihült a cukros margarinnal kikeverjük, és két felé osztjuk.Egyik felét rákenjük a gesztenyés masszára. A rumos tejbe mártogatott piskótát a krémre rakjuk, a krém másik felét rákenjük.Tetejére a tejszínz felverjük, és legalább 6 órát a hütöben állni hagyjuk.
A beföttet szürjük le és 100 ml-nyit tegyünk félre a levéből.Egy kenyérsütő formát kenjünk ki olajjal,majd szórjuk ki porcukorral.
A habtejszínt verjük fel.A zselatinport tegyük a kompótlébe,hagyjuk állni benne kb.15 percig,aztán melegitsük-de ne forraljuk-fel.
A túrót keverjük krémesre a kétféle cukorral,majd adjuk hozzá a tejszínt,aztán a zselatinos kompótlevetis,és az egészet dolgozzuk össze.
A kenyérsütő forma aljában oszlassunk el egy adag túrókrémet,aztán váltakozva tegyünk rá a babapiskótából,a sárgabarackból,valamint a krémből úgy hogy az utolsó réteg is ez utóbbi legyen.Fogyasztás elött rakjuk be a sütit a hűtőbe,hogy összeálljon.
Töltelék: 4 tojás sárgája, 4 kanál buzadara, fél kg turó, 5 tojásfehérje, 20 dkg cukor 1cs van.cukor.
Elkészítés:a tészta hozzávalóit jól összegyúrom,nyújtom,és kibélelek vele egy őzgerincsütőt,úgy hogy minden oldalról kilógjon a tészta amivel majd betakarom a tölteléket
a tölteléket pedig:::::::::a tojásfehérjéből kemény habot készítek,félrerakom.
a sárgáját,túrót,cukrot,van.cukrot,buzadarát,összedolgozom,hozzáadom a felvert habot,és beleöntöm a tésztával kibélelt özgerincsütőbe,a tetejére felhajtom mindkét oldalról a tésztát.Közepes töznél kb 40 perc,de sütőtől függ.megsütöm.Én megnyomkodom a tésztát és ha már nem laza akkor megsült.Kihütöm,kiborítom,és csokimázzal bevonom,szeletelem.Variálom néha ugy,hogy a turótöltelék közepébe csíkra vágott lekvárt/hitler szalonnát/ teszek és akkor még mutatósabb szeletelés után.
Nálunk nagy sikere van,remélem tetszeni fog nektek is.
KREMHEZ:4 tojas, 25 dkg cukor, 6 dl tej, 6 evokanal liszt, 1 tabla etcsoki (nem tortabevono!), 1 evokanal rum , 20 dkg vaj, 1 uveg kimagozott es lecsepegtetett meggybefott
TETEJERE:1 tabla etcsokibol csokimazat keszitunk
ELKESZITES:
A hozzavalokbol elkeszitjuk a piskotat.Kb. 22 X 33 cm-es tepsiben.Amikor megsult, vegyuk ki a tepsibol es hagyjuk hulni.
A kremhez: kikeverjuk a tojasokat a cukorral, liszttel tejjel csomomentesen es suru kremet fozunk belole.Goz felett megolvasztjuk a csokit es a meleg kremhez keverjuk+ a rumot. Hagyjuk kihulni. Vegul robotgeppel belekeverjuk a vajat.
A kihult piskotara kenunk egy keves csoki kremet, erre jonnek a meggyek, majd a maradek csokikremet kenjuk egyenletesen a tetejere. Hutobe tesszuk, amig elkeszitjuk a csokimazat a tetejetre.Goz felett megolvasztunk 1 tabla etcsokit, amihez 3 evokanal etolajat adunk es ezzel vonjuk be a sutemeny tetejet.Ismet vissztesszuk a hutobe nehany orara.
Ez a recept isteni finom, bármikor csainálom és föleg ha vendégek vannak mindég megkérdezik:hogyan csináltad mert isteni jó!ezt szeretném veletek megosztani.remélem izleni fog mindenkinek.egyszerü és olcsó.
3evőkanál kakaópor,szükség szerint tej, (csak annyi hogy jól formázható tésztát kapjunk)!
Krém:fél liter tej, 10 evőkanál cukor, 2 csomag vaniliás vagy tejszinizü pudingpor, fél liter tejföl.
Krém elkészitése:a fél liter tejet a cukorral és a kettő pudingporral sürüre főzzük, és még
melegen belekeverjük a tejfölt.amig a krém hül addig elkészitjük a tésztát.
A tészta hozzávalóit össze gyúrjuk és a deszkára tesszük a felét, jól lisztezzük be a deszkát,
majd nyújtsuk, kicsit ragadni fog ezért a tetejét nyújtás közben lisztezzük folyamatosan. ha kész akkor rakjuk a gáztepsibe de, a nyújtófa segitségével tekerjük rá igy egyszerübb és nem szakad.
simitsuk rá a krémet tegyünk rá kimagozott meggyet, majd a tészta másik kinyújtott felét. süssük tartalékon kb 40 percig.ha kész tetejét vonjuk be csokival. majd hadjuk teljesen kihülni a tésztát.
Kihülve a legfinomabb!!!
Jóétvágyat kivánok hozzá! remélem hogy izleni fog.Próbáljátok ki!!!!!!
A babapiskótát megforgatjuk a rumaromás kávéba és kirakunk vele egy jénai alját
Atejfölt kikeverjük a porcukorral és a pudinporral,majd a babapiskótára kenjük.Egy keveset hagyunk a tetejére is.Utána még egy réteg kávéba forgatott babapiskóta jön,majd a maradék krémmel megkenem
tetejére felvert tejszinhabot teszek és meghintem kakaóporral.
A sutot 180 fokra elomelegitjuk. A felsorolt hozzavalokat habosra keverjuk es sutopapirral belelt "gaz tepsiben" sutjuk kb. 10-15 percig. A meg forro tesztat konyharuhaba tekerem es hulni hagyom.
Krem:
-25 dkg mascarpone sajt (vagy egyeb kremsajt)
-12 dkg feher csoki
-1.5 dl tejszin
50 dkg eper
A feher csokit goz felett megolvasztjuk, kicsit hulni hagyjuk.Majd belekeverjuk a kremsajtot es a habba vert tejszint. Ebbol a masszabol 3 evokanalnyit felreteszunk a disziteshez. A tobbi kremhez keverjuk az aprora vagott epret. A kihult tesztat megknjuk az eres kremmel es felcsvarjuk. A rolad kulsejet a felretett kremmel bevonjuk.A tetejet diszithetjuk felbevagott eperdarabokkal. En olvasztott csokoladet csorgattam ra.
Elökészitünk egy jénai tálat vagy tortaformát. Belerakunk egy sor piskótát s eközben elkészitjük az elsö pudingport a zacskón leirtak szerint,majd amikor kész ráöntjük a babapiskótára. Majd rárakjuk a következő babapiskótasort s eközben elkészitjük a következő pudingport úgy, ahogy az elöbb és ezt is ráöntjük a babapiskótára szép egyenletesen addigra az előző réteg annyira megdermed, hogy nem fog össze folyni. Majd következik az utolsó babapiskóta réteg s közben készül ismét az újabb pudingpor amint kész ráöntjük a babapiskótára. Ha szép óvatosan széléröl indulva öntjük a pudingokat befelé haladva szépen egyenletesen eloszlik a puding a babapiskótán. ha világos szinű puding( vanília, tejszinízű) kerül a tetejére akkor kakaóport szórhatunk rá,így szépitve,díszítve. Tippek: csoki-eper-vanília, csoki-karamell-tejszínízű, csoki-karamell-vanília, csoki-eper-tejszínízű, stb.
Jó étvágyat!
2010.01.03. 13:21
Némethy Sándorné
Pite gazdagon
Tészta hozzávalók: 15dkg liszt, 1tojás, 10dkg margarin, 1/2 sütőpor, 1cs.
vaniliáscukor ezt összegyúrom és a kikent lisztezett piteformát kibélelem
vele majd, meg böködöm villával,és meg kenem felvert tojással.
Töltelék:10dkg darált mák, ízlés szerinti cukorral, kevés reszelt citromhéj.
45dkg reszelt alma (kb7alma) kevés cukor, fahéj.
10dkg darált dió, ízlés szerinti cukorral.
1/2 üveg meggybefőtt.
A tésztára rá szórom a mákot, gyengéden ki nyomkodott almát, a diót, és a
tetejére a meggyet rászórom. a levével kicsit meglocsolom. Kb 35 percig
lassú tűzön sütöm. Jó étvágyat.
50 dkg darált kekszet összekeverünk egy Ramával, 30 dkg porcukorral és 10-12 kanál meleg tejjel.( ez lehet pár kanállal több is).Kétfelé vesszük. Az egyikbe teszünk 4 evőkanál kakaóport és 1 doboz rum aromát, a másikba 1 doboz mandula aromát keverünk. Tepsibe simítjuk(nyomkodjuk) először a barnát, majd a zöldet és a tetejére csokimázat teszünk.Hűtőbe tesszü. (kisméretü tepsibe rakjuk bele). Nagyon finom.
A lisztet elkeverjuk a sutoporral, hozzaadjuk a cukrot, a tojast es a margarint, osszegyurjuk es hideg helyre tesszuk pihentetni.
Kulon megfozzuk a vanilia pudingot a cukorral.A meg forro krembe belekeverjuk a tejfolt es a tojasokat.
A tesztat elnujtjuk es egy kb.23x33cm -es kivajazott tepsibe tesszuk.Erre ontjuk a vanilias kremet. Vegul a tejere teszuk a lecsopogtetett megyket szepen sorban, mert a sutemeny szeletelsekor ez fontos lesz.
Elomelegitett sutoben 175 fokon kb. 25-30 percig sutjuk.
A meggylebol es a tortazselebol megfozzuk az ontet es a meg meleg tesztara ontjuk. Lehutjuk es masnap szelteljuk.
Pöttyös sütemény
Tészta:
3 tojás, 25 dkg liszt+ 1 cs sütőpor, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg margarin, 1 dl tej
A cukrot a tojással majd a margarinnal és a tejjel kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet. Megsütjük.
Krém:
2 csomag puncs pudingpor, 5 ek kristálycukor, 6 dl tej, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor.
A pudingport a cukorral, tejjel elkészítjük. Amíg hűlik kikeverjük a margarint és a porcukrot. Ha kihűlt a puding, hozzákeverjük a margarinos krémet.
Közben elkészítjük a rudakat:
25 dkg darált keksz, 1 dl meleg tej, 1 ek kakaó, 1 dl rum, 3 ek porcukor.
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 6 rudat formázunk.
A tésztát kettévágjuk.
A sütemény összeállítása:
Tészta - 1/3 krém - a 6 rúd - közé és rá krém - tészta - csokimáz
A lisztet, a porcukrot, a mézesfűszert, a szódabikarbónát villával összekeverem. Egy kis mélyedést csinálok a közepén, beleütöm a tojást. Egy tálba kimérem a vajat és rácsurgatom a mézet, majd mikróban összemelegítem, ( ne legyen forró, hanem amikor a vaj elkezd olvadni, akkor simára elkeverem a mézzel) majd beleöntöm a liszthez és villával összekeverem, kézzel összegyúrom.
Zacskóba rakom és pár napot pihentetem.
Kisebb darabot veszek belőle és lisztezett deszkán kinyújtom, kiszaggatom. A sütik tetejét
tojásfehérjével vékonyan megkenem. Előmelegített sütőben aranybarnára sütöm ( amíg illatozi nem kezd).
Sütés után csak kkor vegyük ki a tepsiből, ha teljesen kihűlt!
A mázhoz:
1 tojásfehérjét felverek és hozzáadok 10 dkg 2-szer szitált porcukrot + 1 ek. keményítőt. A masszát zacskóba töltöm és feldíszítem a sütiket.
A Rámát lassú tűzön felolvasztom, a tűzről levéve egy egész tojással elkeverem.
Beleteszem a többi hozzávalót folyamatos kevergetés mellett (a tűzhelyen) adom hozzá:15 dkg porcukrot, 15 dkg apróra vágott diót, 25-30 dkg háztartási kekszet (nem kell darálni, nylonba téve klopfolóval apróra lehet törni) 1 rumaromát, 2 csomag főzhető csoki pudingot (por alakban) 2 evőkanál kakaót. A masszát egy kis tejjel össze kell keverni, de nem kell forralni.
Folpackkal kibélelek egy őzgerincformát, és beleteszem a masszát.
Amikor kihűlt, hűtőbe teszem, az a legjobb, ha egy éjszakára, mert ez alatt az idő alatt megpuhul, és összeérnek az ízek.
Tálaláskor, a Folpack levétele után, ferdén szeletelem.
Tanácsok: Gyorsan elkészíthető édesség, ami egyszerű, és nagyon finom.
A lényeg, hogy a csoki pudingport nem kell elkészíteni, csak belekeverni.
A végén annyi tejet kell hozzáadni, hogy ne legyen híg az állag.
4 tojássárgáját habosra keverni, 20 dkg porcukorral, 3 evőkanál liszttel, felengedjük 4 dl tejjel, belereszelünk 2 narancs héját és hozzáadjuk a narancs levét. Gőz fölött állandóan keverve sűrűre főzzük, majd ha kihűlt 10 dkg kikevert vajjal dolgozzuk össze. Ezt a keveréket egy nagy doboz babapiskótával rétegezve bomba alakban összerakjuk úgy, hogy a krémre apró kockákra vágott narancs darabokat szórunk. A tálat műanyag fóliával kibéleljük, befedjük, és egy napig hűvös helyen állni hagyjuk.
Tálalás előtt az egészet befedjük 4 dl édes tejszínhabbal és ízlés szerint megtűzdeljük mandulával, befőttel, tortadarával.
Probáld ki a családom szereti.
Kellemes ünnepeket kívánok!
- 35 dkg liszt
- 1 kis doboz tejföl
- 25 dkg margarin
- sütőpor
Összegyúrom, 2 órára hűtőbe teszem. Kinyújtom, lekenem tojással és megszórom reszelt sajttal, kiszurkálom kör alakú kiszúróval, sütöm. A végeket összegyúrom és újból csinálom. Kb. 60 db kis korong lesz belőle, ami kb. 7 cm átmérőjű legyen.
Krém:
- 1 tojássárgája
- 1 dl tej
- 2 ek liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1 camping sajt (füstölttel is finom)
- só
- pici bors
- pici mustár
A tojássárgáját, lisztet, tejet összekeverem és sűrűre főzöm. Ha kész belekeverem a camping sajtot. Amikor langyos a krém, belekeverem a vajat és az ízesítőket. 2 kihűlt lapocskát összetöltök a krémmel és reszelt sajtban megforgatom az oldalát. 20 dkg reszelt sajt kell hozzá.
Géppel kemény habbá verjük a tojások fehérjét, majd a habverővel a sárgáját elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd a liszttel. Egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, aztán jöhet bele a többi tej. A végén kézzel óvatosan beleforgatjuk habot, éppen csak annyira, hogy szinte a masszánk tetején maradjon az egész. Aztán zsírozott, prézlizett közepes tepsibe öntjük.
(Híg, mint a madártej!) Hideg sütőbe téve, hő légkeverésen, alacsony hőfokon (150º-on) süssük kb. 1 és negyed órán keresztül, míg szép barna színt nem kap a teteje. Ne nyitogassuk az ajtót közben, és csak kihűlés után szeleteljük. Alul lesz a tészta, középen a krém, felül pedig a hab. (lehet citromhéjat +levét is beletenni, vagy fél dl erős kávéval, rumaromával, kakaóval, durvára tört dióval tetejére szórt pár szem gyümölccsel felturbózni Másfél adagot óriási tepsiben, másfél óráig sütünk!)
Ajánlom mindenkinek a család egyik kedvenc receptjét, melyet nagyon gyakran sütök. Azért lett a csúfneve hiboga habiga, mert rezeg, mikor a sütőből kivesszük. Nagyon finom, és kiadós süti! A fotója megtalálható az alábbi linken!
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi