1/2 kg liszt,3dkg élesztő,1/4langyos tej,8dkg lángy vaj,2 tojás,5 dkg cukor,1 citrom/narancs lereszelt héja,1 kg szilva,4evők porcukor,1kk örőlt fahéj, vaj.
Az élesztőből 1 evők cukorral, a langyos tejjel és a liszt felével egy alaptésztát készitünk,negyedórát kelesztjük. A vajat, a tojásokat, a cukrot, a citromhéját és a maradék lisztet összegyúrjuk az alaptésztával, egyenletesre kidolgozzuk. Félórát kelesztjük. Kimagozzuk a szilvát, hosszában négybe vágjuk.200 s (-ra előmelegitjük a sütőt. A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, a tepsibe fektetjük. A szilvákkal sürűn megrakjuk a tésztát, olvasztott vajjal bőven megkenjük kb háromnegyed óráig sütjük. A porcukrot összekeverjük a fahéjjal.Mikor kész,kikapcsoljuk a sütőt, a lepényt megszórjuk a fahéjas cukorral, és 2-3 percre visszatoljuk a sütőbe. Felkockázva langyosan tálaljuk. Másnaptól egy-egy darabot fogyasztás előtt 10 másodpercre a mikróba tesszünk.
Olyan sok mézes sütemény receptet olvastam már, hogy nem tudom melyiket készítsem. Ha valakinek van egyszerű, gyorsan elkészíthető és sokáig eltartható mézes receptje és megosztaná velem, nagyon megköszönném.Üdv. Margó
Kedves Andi! Végtelenül tetszik a lapod. Nagyon sok receptet lemásoltam, sokat ki is próbáltam a családom legnagyobb örömére. Nagyon-nagyon köszönöm. Sokat szoktam sütni és akit érdekel, azzal szeretném megosztani egy csokimáz receptemet. A kókuszkockának beforgatásához készítem. Tehát: 8 tojásból sütök piskótát, ebből a mennyiségből (a kb. 20x30 cm-es tepsiben) 36-38 kocka lesz. 25 dkg margarint felolvasztok, beleszórok 25 dkg cukrot, majd amikor a cukor felolvadt, 3 evőkanál kakaóport adok hozzá. 1 percig még a takaréklángon főzöm, majd a tűzről levéve kissé hűtök a csokin. Aztán egy kis doboz tejföllel alaposan elkeverem. Kezdődik a piskóta kockák bevonása, majd kókuszba történő hempergetése. Ahogy kezd sűrűsödni és hülni a csokimáz, úgy adok még hozzá a tejfölt. Ne ijedjen meg senki, a tejföl savanykás íze nem érződik a sütin. Ezt a mázt a piskóta kissé beszívja, de nállunk így szeretik. Remélem aki kipróbálja, annak ízleni fog.
Megosztanám veletek a világ legegyszerübb rétestészta-készítésének titkát: Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 diónyi zsír, 1 kis pohár tejföl, 1 egész tojás, csipet só. Ezekből puha, laza tésztát gyúrunk. A nyújtótáblára konyharuhát terítünk, lisztezzük, majd tábla méretüre kinyújtjuk a tésztánkat. 15 dkg zsírt 15 dkg liszttel langyosra összemelegítünk, egyenletesen rákenjük a kinyújtott tésztára, hagyjuk megdermedni, majd magunk felől felsodorjuk, egy hosszú rúd lesz így belőle, amit 4-5 darabra vágva már lehet is tepsi hosszúságra nyujtani, tölteni túróval, almával tökös mákkal....... Írjátok meg, ha tetszett!
Kipróbáltam a receptet,és nagyon izlet.A kiegészítésem talán csak annyi,hogy ha villanytűzhelyben sütöd akkor ne 200 fokon süsd,mert hamar megbarnul a teteje,de belül még folyik.Én kb 20 percig 150 fokon sütöttem,és igy lett jó.Andi
2009.11.07 20:17
trarita
„Almás-krémes
Tészta:
6 tojás,6 evőkanál cukor,6 evőkanál liszt,1 kiskanál sütőpor - ebből készítjük a piskótát.
A tepsit kibéleljük papírral,majd felkarikázott almával kirakjuk, megszórjuk fahéjas cukorral. Erre öntjük a piskóta tésztát és megsütjük 200 fokon.
A leveles tésztát kettévágom és kinyújtom majd gáztepsi nagyságú sütőben megsütöm.Elkészítem a krémet:a pudingporokat elkeverem a vízzel a zselatinnal a van.cukorral, porcukorral és nagyon sűrű krémet főzők belőle.Jól kikell hűteni.Végül felverem a tojásfehérjét és a krémmel ovatosan összekutyulom.Mikor ez kész az egyik lapra egyenletesen rásimítom a krémet.A felső lapot pedig szép kockákra vágom és így teszem rá a krémre.be a hűtőbe legalább egy éjszakára.Tipp:Ha van magasfalú tepsi akkor abban érdemes elkészíteni vagy oldalakat csinálni alufoliából.
A család egyik kedvence
2009.11.10. 19:14
Dongi
Almás-fahéjas gyors süti
Hozzávalók: -4db tojás
-2,5dl cukor
-fél l liszt
-2dl olaj
-1kk szódabikarbóna
-1tk őrölt fahéj
-4-5db alma
-15dkg vágott dió
A tojásokat habverővel lazán felverjük,majd belekeverjük a cukrot,olajat,szódabikarbónás lisztet.Az almákat kockacukornyi darabokra vágjuk,fahéjjal szórjuk és a masszába keverjük.Közepes tepsit (35x20cm) vajazunk,lisztezünk és beleöntjük a tésztát.Tetejére vágott diót szórunk és közepes hőfokon 30-40 percig sütjük.
1. Egy edényben elkeverjük a mascarponét a joghurttal, a cukorral és a
citromlével, amíg összeáll krémmé.
2. A mézes puszedliket nagyon apró darabkákra tördeljük, majd belekeverjük
a mascarponés krémbe . A tejszanr felverjük és szintén a krémbe kavarjuk.
3. Egy edényben vízfürdőben megolvasztjuk a csokit a vajjal
4. A tortalapot 3 részre vágjuk, és mint a tortát megkenjük a krémmel, az
egészet leöntjük az olvasztott csokival.
A tejben felfőzzük a pudingot és amíg hűl addig a porcurot és a margarint habosra keverjük.
Amikor kiborítjuk a tepsiből a tésztát az alma kerül felülre és erre kenjük a krémet.
Tetejét mgszórhatjuk csokival,mandulával.
Én a tésztát megbolondítottam 2-3 kanál mézes fűszerkeverékkel és a tetejére egy kis tejszínt is tettem díszítésül.
2009.11.05. 16:24
Török Györgyné - Juci recepje
Kávés - pudingos finomság
Alap: Vizes piskóta. (nálam 5 tojás fehérje x 5 kanál víz, felverve, majd 5x5dkg cukor, +5 tojás sárgája,+ 5x4 dkg liszt, 1 sütőpor 1-2 vőkanál olaj) z egy nagyobb tepsi adagja
Ha kihűlt a piskóta kettévágom és megkenem lekvárral, ráteszem a tetejét és meglocsolom 2 dl rumos kávéval. (1 vőkanál nscafé1,5 dl forró víz + 1 rumaroma)
Krém:2 dl tjet 1 vaniliapudinggal megfőzünk és kihütjük.
1 rama-t 15 dkg cukorral habosra kevrjük és összedolgozzuk a kihült pudinggal.
Hab:3 tojás fehérjét 9 kanál cukorral gőz felett keményre verünk és a krémre kenjük. A tetejére kakaóport vagy tortadarát szórunk.
Könnyen elkészíthető és 1 - 2 óra múlva fogyasztható!
A fentieket összegyúrjuk két részre osztjuk és sütőlemez hát oldalát zsírozuk liszttezük,így sütjük.
6 dl tejbe 6 evőkanál liszttel 5 kanál cukrot 2 csomag vaniliás cukrot keményre főzünk,álandó keverés mellet.Ha teljesen kihült hozzá keverünk,20 dk cukorral kikevert egy egész rámát egyik kakaós lapra ráteszük,a fele krémet ezzel a cukros rumos tejbe megforgatott babapískotákat sorba lerakjuk majd megint a krém és végül a második a tetejére.Tetejét konyharúhával letakarjuk,hogy puhuljon.Tálaláskor tejszínt is nyomhatunk rá.Csak másnap fogyasztható.
Jó étvágyat ! Kívánok mindenkinek aki megsüti hozzá.
2009.10.26. 04:38
Ancsa1968
A cime lemaradt:Kekszkrémes piskóta
2009.10.25 11:16
Ancsa1968
Piskótát sütők 6 tojásból, 6 evőkanál cukorból, 4 evőkanál lisztből és 2 evőkanál kókuszreszelékből, a következőképpen:
Szétválasztom a tojásokat, a sárgáját a cukorral habosra keverem, pár csepp vaniliaesszenciával izesitem, a fehérjéket kemény habbá verem.A sárgájába adagolom a lisztet, a végén a kókuszreszeléket és óvatosan beleforgatom a habot.Sütőpapirral bélelt tepsibe öntöm, 180 fokra előmelegitett sütőbe tolom, pár mérsékelem perc múlva a lángot, tűpróbáig sül.
A krém:kb.három marek kekszet, összetörök klopfolóval, egy edényben rumos kávéval meglocsolom, nem sokkal, hogy ne ázzon el, csak szivja be (én 4 evőkanál cukrot adtam hozzá), összekeverem.
Egy vanilia pudingot megfőzök az előírás szerint, még melegen egy fél Ramat adok hozzá, folytonos keverés mellett, mig teljesen elolvad és szép sima lesz, hagyom kihűlni.A másik fél a Ramat kekszhez keverem, én mixert használtam és jó puha legyen a margarin.
A piskótára rákenem a kekszkrémet, erre egy réteg, kávéban megforgatott háztartási kekszet Rákok, erre a pudingos krém és a tetejét csokilapocskákkal és kókuszreszelékkel szórom meg. Tálaláskor lehet tejszinhabot nyomni egy tetejére.Nagyon hamar megpuhul a keksz, finom sütemény, jó étvágyat hozzá.
2009.10.25. 11:16
Ancsa1968
Piskótát sütők 6 tojásból, 6 evőkanál cukorból, 4 evőkanál lisztből és 2 evőkanál kókuszreszelékből, a következőképpen:
Szétválasztom a tojásokat, a sárgáját a cukorral habosra keverem, pár csepp vaniliaesszenciával izesitem, a fehérjéket kemény habbá verem.A sárgájába adagolom a lisztet, a végén a kókuszreszeléket és óvatosan beleforgatom a habot.Sütőpapirral bélelt tepsibe öntöm, 180 fokra előmelegitett sütőbe tolom, pár mérsékelem perc múlva a lángot, tűpróbáig sül.
A krém:kb.három marek kekszet, összetörök klopfolóval, egy edényben rumos kávéval meglocsolom, nem sokkal, hogy ne ázzon el, csak szivja be (én 4 evőkanál cukrot adtam hozzá), összekeverem.
Egy vanilia pudingot megfőzök az előírás szerint, még melegen egy fél Ramat adok hozzá, folytonos keverés mellett, mig teljesen elolvad és szép sima lesz, hagyom kihűlni.A másik fél a Ramat kekszhez keverem, én mixert használtam és jó puha legyen a margarin.
A piskótára rákenem a kekszkrémet, erre egy réteg, kávéban megforgatott háztartási kekszet Rákok, erre a pudingos krém és a tetejét csokilapocskákkal és kókuszreszelékkel szórom meg. Tálaláskor lehet tejszinhabot nyomni egy tetejére.Nagyon hamar megpuhul a keksz, finom sütemény, jó étvágyat hozzá.
Hozzávalók: 8 tojás, 1 l tej, 20 dkg kristáycukor, 5 cs van. cukor, 15dkg margarin, 9 evőkanál liszt.
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd a margarint és a lisztet keverjük bele. A masszát apránként felöntjük a tejjel, és finoman beleforgatjuk a tojások felvert habját. A folyékony masszát margarinnal kikent, morzsával beszórt közepes magas peremű tepsibe öntjük. (a tepsi mérete amiben sütöm 40*24)
A sütés kb 1 óra, mire a belseje is megsül.
A rétegek sülés közben válnak el egymástól, ezért nevezik Intelligens krémesnek.
Isteni finom, mindenkinek ajánlom!!!!!!!
2009.10.17. 19:10
Noémi
Három élvezet
Tészta: 6 tojás fehérje, 20 dkg cukor, ezekből kemény habot verek. 15 dkg darált diót és 3 dkg lisztet, 2 dkg darált kekszet és 1 sütőport keverek óvatosan a habba. Kivajazott kilisztezett magas peremű tepsiben sütöm, közepes hőmérsékleten.
Krém: 6 tojássárgáját 20 dkg cukorral kikeverem, majd 7 dl tejet adok hozzá és elkeverem benne a 2 csomag vaniliás pudingport. Sűrűre főzöm. Ha langyosra hűlt belekeverek 1 ramat. Felét a pikótára kenem, erre egy sor háztartási kekszet sorakoztatunk szép szorosan. A megmaradt krémhez 10 dkg olvasztott csokit keverünk és a csokis krémet a keksz rétegre kenjük. Végül felvert tejszínnel vonjuk be. A tetejét reszelt csokival szórjuk.
Fél napot hűtőben hűtjük, majd forróvizes késsel szeleteljük.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat. A legvégén a habbá vert tojásfehérjét. Zsírozott, lisztezett közepes nagyságú tepsibe tesszük. Fél kg túrót elkeverünk 4 evőkanál grízzel, egy egész tojással 20 dkg kristálycukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Kiskanállal gombócokban a tepsiben lévő tésztára rakjuk. Ami természetesen belesüllyed, és sütés után − ha kihűlt − felvágva tarka lesz, mint a boci.
2009.10.16. 17:27
katica mama
Mézes zserbó
1 egész tojást habosra keverünk 15 dkg cukorral.Hozzáadunk 3 dkg vajat,2 evőkanál mézet,2 evőkanál tejet és egy kávéskanál szódabikarbónát.A masszát gőz fölött sűrűre főzzük / kb.10 perc /,és még melegen belekeverünk 45 dkg lisztet.
Amikor kihűlt,a deszkán jól kidolgozzuk.4 részre osztjuk,és nagyon vékonyra kinyújtjuk.A lapokat külön-külön hirtelen tűznél világosra sütjük / 5-6 perc /.
Krém: 20 dkg vajat habosra keverünk 20 dkg porcukorral és egy vaníliás cukorral.Közben 2 dl tejben üvegesre főzünk 2 evőkanál búzadarát,kihűtjük,a vajas cukorral jól elkeverjük.Az alsó lapot grízes krémmel,a középsőt baracklekvárral,majd ismét grízes töltelékkel kenjük meg.2 óra hosszát állni hagyjuk,hogy a lapok felpuhúljanak.Tetejére csokimáz kerül.
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi